ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

Ο αθέατος παράγοντας ασφάλειας

Η σωστή ή όχι λειτουργία τους, καθορίζει αποφασιστικά την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου
και επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια οδηγού και επιβατών.

Πως λειτουργούν ; Που βρίσκονται ; Πως τα ελέγχουμε ;

Τα αμορτισέρ, είναι μηχανισμοί του συστήματος ανάρτησης, που μαζί με τους τροχούς, τα ελατήρια και τους βραχίονες, χρησιμεύουν για την απορρόφηση των κραδασμών, που δημιουργούνται στο αυτοκίνητο κατά την οδήγηση, από τις ανωμαλίες του δρόμου. Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός λειτουργίας των αμορτισέρ είναι να αποσβένουν τις ταλαντώσεις των ελατήριων της ανάρτησης, για να περιορίζουν την αιώρηση και τις κλίσεις του αμαξώματος και να διατηρούν σε συνεχή επαφή τους τροχούς του αυτοκινήτου με το δρόμο.

Το σύστημα ανάρτησης, είναι ένα από τα πιο σκληρά καταπονούμενα συστήματα του αυτοκινήτου. Οι κακοφτιαγμένοι δρόμοι, οι λακκούβες, τα χαντάκια, φθείρουν σταδιακά τα αμορτισέρ και οι οδηγοί χωρίς να το συνειδητοποιούν συνηθίζουν στην ελαττωματική συμπεριφορά του οχήματος. Η οδήγηση όμως με φθαρμένα αμορτισέρ είναι κουραστική και επικίνδυνη για τον οδηγό, ενώ παράλληλα προκαλούνται αυξημένες φθορές σε μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου όπως στο τιμόνι, στα ακρόμπαρα στα ημιαξόνια στο διαφορικό στα λάστιχα των τροχών και αλλού.

Τα αμορτισέρ πρέπει να ελέγχονται για φθορές, κάθε 30.000χλμ ή τουλάχιστον μια φορά το χρόνο από ειδικευμένο τεχνίτη. Παράλληλα όμως, ο ίδιος ο οδηγός του αυτοκινήτου μπορεί να ελέγχει την λειτουργία τους κατά την οδήγηση, φθάνει να είναι σωστά ενημερωμένος για το πως πρέπει να συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο σε κανονικές συνθήκες και πώς συμπεριφέρεται αυτό όταν έχει φθαρμένα αμορτισέρ.

Έτσι αν κατά την οδήγηση:

  • το αυτοκίνητο δίνει την εντύπωση ότι "πλέει" πάνω στο δρόμο
  • το αυτοκίνητο είναι ασταθές, η αίσθηση του τιμονιού ασαφής και η οδήγηση κουραστική
  • το αυτοκίνητο "πέφτει" πολύ μπροστά στο φρενάρισμα
  • το αυτοκίνητο "σηκώνεται" υπερβολικά στο ξεκίνημα
  • το αυτοκίνητο γέρνει πολύ στις στροφές
  • η δέσμη από τα φώτα πορείας του αυτοκινήτου ανεβοκατεβαίνει ακανόνιστα
  • ακούγεται κτύπημα ή θόρυβος από την ανάρτηση

τότε, είναι πολύ πιθανό να είναι φθαρμένα τα αμορτισέρ και να χρειάζονται αντικατάσταση.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω λοιπόν, κάθε οδηγός που ενδιαφέρεται για την ασφάλειά του, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει αν η συμπεριφορά του αυτοκινήτου του κατά την οδήγηση είναι η κανονική ή πρέπει να επισκεφθεί συνεργείο για ένα ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ.